• darkblurbg

Waarom autismecoaching Ede - Wageningen - Bennekom

Mensen met een diagnose binnen het autistisch spectrum lopen vaak op meerdere gebieden binnen hun leven tegen problemen aan. Er kan sprake zijn van misverstanden, ruzie, conflicten of overbelasting. Dat kan thuis zijn, op het werk, op de opleiding of stageplaats. Er lopen soms meer zaken mis dan leuk is. Soms leidt dit tot een crisis, stress of onvermogen. Daarom biedt ZonderMeer Autisme coaching aan in Ede, Bennekom en Wageningen.


Heb je moeite met het plannen van taken en activiteiten of heb je moeite met het omgaan met andere mensen, met anderen begrijpen of zelf begrepen worden? Of weet je dat je het vermogen hebt iets te doen maar dat het er niet uit komt en dat daarmee vast loopt? Dan kan autisme-coaching uitkomst bieden.

Leven met autisme of met iemand met autisme is niet altijd makkelijk. Toch heb je veelal dezelfde behoefte en ambitie als iedereen. Ondanks autisme hebben mensen hun talenten, vaardigheden en competenties en het is meer dan de moeite waard deze te ontdekken. Met autisme-coaching onderzoeken we graag hoe je beter tot je recht kan komen en je beter in je vel kan voelen.

Aanpak

Eerst zal er een intake gesprek gepland worden om te kijken of er een click is tussen jou en de coach en of de coachvraag past bij wat de coach kan bieden. Als beide hier vertrouwen in hebben wordt het traject gestart.

Samen met jou bepalen we welke leefgebieden aan de orde dienen te komen. Het kan gaan over de woon- en leefomgeving, financiën, sociale relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid en welbevinden, zingeving, werk en activiteiten. Het eerste deel zal vooral gaan over hoe je als mens in elkaar zit. Daarna ga je actief met je doelen aan de gang. Ook kijken we hoe je omgeving je hierin kan steunen.

De gesprekken vinden op de coachpraktijk plaats maar kunnen ook bij jou thuis gevoerd worden. Soms is het goed om juist op een neutrale locatie af te spreken om in rust te kunnen praten, bijvoorbeeld als er thuis meerdere gezinsleden aanwezig zijn. Hoe vaak er contact is tussen jou en de coach, is afhankelijk van de situatie.

Omgeving van mensen met autisme

Vooral bij mensen met autistische kenmerken kan het enorm helpend zijn om de omgeving bij een coachings-traject te betrekken. Denk hierbij aan ouders, partners, werkgever, docenten. Dit geeft een veel bredere blik op de coachvraag en de mogelijkheden voor ontwikkeling en zorgt ook voor stabiliteit in de aanpak met een grotere kans van slagen.

Het kan ook zijn dat er een coachvraag ontstaat bij een ouder of partner. Hoe is het om als ouder een kind met autisme te hebben, hoe ga je hiermee om en hoe creëer je voldoende ruimte voor jezelf. Hoe is het om een partner met autisme te hebben. Waar loop je tegenaan en hoe houd je de relatie met jouw partner gelijkwaardig. En hoe kan je als werkgever balans vinden tussen ondersteuning en leiding geven en het realiseren van doelen. En hoe kan je als docent op school van toegevoegde waarde zijn voor een leerling met autisme en veiligheid bieden.

In een traject met autismecoaching zullen we mogelijkheden onderzoeken, realistische doelen stellen waardoor er mogelijkheden en ruimte ontstaat. Ook is er de mogelijkheid om op school of in een werkomgeving een training over autisme te organiseren. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Onderzoek

In 2021-2022 heb ik een onderzoek gedaan naar psycho-educatie voor vrouwen met ASS. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier. Hieronder staat een samenvattend artikel wat in 2023 in het Tijdschrift Voor Coaching geplaatst is.