• darkblurbg

angst voor angst

Gepubliceerd op: 03-11-2020

Overkomt jou dat ook vaak? je wil het niet en toch gebeurt het je. Iets wat ik vaak tegenkom binnen coaching is dat cliënten hun grenzen (laten) overschrijden. Vervolgens balen ze enorm van zichzelf. Ze worden boos op zichzelf en nemen zich voor het nooit meer te laten gebeuren, of erger nog, er ontstaat angst. Angst om grenzen aan te geven of angst om te voelen. Een volgende keer zal het aangeven van grenzen nog moeilijker zijn. Eigenlijk ontstaat er angst voor de angst.

Deze angst ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Door hoe ze vroeger opgegroeid zijn, wat ze thuis veel te horen kregen of als voorbeeld zagen. Soms is er op school van alles tegen ze verteld of zijn er andere belangrijke mensen in hun omgeving geweest die ze verteld hebben wat ze moesten doen en hoe ze moesten zijn. Hoe dan ook, ze hebben er vaak onbewust voor gekozen om er op een bepaalde manier mee om te gaan die  op dat moment het beste hielp. Logisch toch? 

Dat wat ze zich aangeleerd hebben is eigenlijk vanzelfsprekend geworden. Ze zijn zich er vaak niet van bewust, aar ze hebben er wel last van. En de strijd wordt steeds groter. ze raken eigenlijk uitgeput. Ze zijn zichzelf stukje bij beetje kwijtgeraakt. 

Dat is vaak het moment dat iemand een coach zoekt. De coachee geeft aan dat ze nu toch echt grenzen wil stellen en dat ze dat uitgeputte gevoel niet meer wil. De valkuil als coach kan dan zijn dat je gaat zoeken naar wat de coachee nodig heeft om grenzen te stellen en zich niet meer uitgeput te voelen. Hiermee kan het ook gebeuren dat de strijd tegen angst juist groter wordt of dat deze met kracht aangegaan wordt. Dat laatste is dan vaak kort helpend.

Het is ook een belangrijk signaal wat dat gevoel je coachee geeft. En het is ook niet voor niets dat de coachee het moeilijk vindt om die grenzen te stellen. Daarom zal ik als coach eerst zoeken naar vormen om het huidige gevoel, hoe vervelend ook, juist ruimte te geven. Hoe kan je het gevoel en de gedachtes die daarbij horen op een acceptabele manier toelaten. Wat kan je er vervolgens van leren. En hoe kan je van daaruit handelen naar wat echt belangrijk voor je is.

Het gevoel zal misschien wel blijven en die gedachtes ook. Als je dat je leven lang al hebt is dat niet zomaar weg en dat is ok. Maar daarnaast is het prima mogelijk er van te leren en wel de juiste stappen te nemen richting jouw doelen en waarden.

Wil je hier meer over weten als coach of cliënt? Neem dan contact met mij op.