• darkblurbg

Oude patronen

Gepubliceerd op: 06-12-2022

Met systemisch werk wordt vaak duidelijk hoe patronen van ouder op ouder overgaan. Ik had de kracht daarvan al ervaren en gewerkt met mijn eigen systemen en patronen.

Toch merk ik dat ik daar steeds weer een laagje dieper mee werk. Het effect van de emoties van de moeder tijdens een zwangerschap en de eerste periode van hechting van het kind zijn enorm. Een indrukwekkend filmpje hierover: https://www.youtube.com/watch?v=bZ6gLGCy84o

Ik denk dan, wat is het effect van mijn zwangerschap op mijn kinderen geweest en wat heb ik in de eerste jaren aan mijn kinderen meegegeven? Zo was mijn dochter een huilbaby. Ik kon overleven door haar vooral op gezette tijden te voeden en te laten slapen, of ze nu huilde of niet. Dat heeft ons toen enorme geholpen, maar hoe heeft het haar gevormd tot de volwassen vrouw die ze nu is? Tegelijk denk ik, je kan het als ouder nooit perfect doen. Maar het helpt wel om je er in het nu bewust van te zijn. Je bent nooit te oud om je te ontwikkelen en te leren.Ik kan hier nu mooie gesprekken met mijn kinderen over hebben zodat ook zij snappen waar hun overtuigingen vandaan komen. Dat helpt hun dan weer om om in het hier en nu nieuwe beslissingen te nemen over hoe zij hun leven willen leiden.

Een belangrijke tool voor mij was het werken met maskerstructuren en de daarbij behorende polariteiten. Op deze site vind je hier meer informatie over: https://www.ontmaskerd.com/de-zes-karakterstructuren-maskers/. Een mooie tool om binnen coaching mee te werken.