• darkblurbg

Het Snijvlak van Coaching en Therapie

Gepubliceerd op: 30-05-2023

In mijn zoektocht naar het bieden van de juiste coaching op het gebied van persoonlijke groei en welzijn zijn er verschillende benaderingen. Eén benadering die de laatste tijd steeds meer aandacht van mij krijgt, is het snijvlak van coaching en therapie. Mede door de lange wachtlijsten voor hulpverlening via de GGZ komt het steeds vaker voor dat ik klanten krijg die in eerste instantie op zoek zijn naar therapie. Kan ik iemand dan eigenlijk op een verantwoorde manier coachen?

Op deze vraag is natuurlijk geen eenduidig antwoord te geven. wat ik wel merk is dat ik wel degelijk van toegevoegde waarde kan zijn in mijn rol als coach waarbij ik het snijvlak opzoek van coaching en therapie. Deze unieke combinatie biedt een holistische aanpak die zowel gericht is op het behalen van doelen als op emotioneel welzijn en zelfontdekking. Maar wat is dat nou eigenlijk, het snijvlak van coaching en therapie en hoe kan dat helpen op onze reis naar persoonlijke groei.

Coaching: Het bereiken van doelen en het ontdekken van potentieel

Coaching is een krachtig instrument dat gericht is op het behalen van specifieke doelen en het ontdekken van ons volledige potentieel. Een coach fungeert als een gids, een supporter en een motivator die helpt bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van actieplannen en het bereiken van succes en het verkrijgen van inzichten in wat belemmerd. Door middel van doelgerichte gesprekken, reflectie en begeleiding moedigt een coach ons aan om onze sterke punten te benutten, obstakels te overwinnen en dromen waar te maken.

Therapie: Emotionele heling en persoonlijke groei

Therapie daarentegen richt zich op het verkennen van emoties, het genezen of accepteren van oude wonden en het bevorderen van persoonlijke groei. Een therapeut biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin we dieper kunnen graven in onze gedachten, gevoelens en ervaringen. Door middel van gesprekstherapie, zelfreflectie en verschillende therapeutische technieken kunnen trauma's worden verwerkt, emotionele blokkades worden opgeheven en kunnen nieuwe perspectieven ontwikkeld worden.

Het Snijvlak van Coaching en Therapie: Een Holistische Benadering

Het snijvlak van coaching en therapie combineert de krachtige elementen van beide disciplines om een holistische benadering van persoonlijke groei te creëren. Door deze benadering kunnen we niet alleen doelen stellen en successen behalen, maar ook dieper graven in onze emotionele wereld en innerlijke blokkades oplossen. Het snijvlak biedt een ruimte waarin we onze doelen kunnen afstemmen op onze innerlijke verlangens, onze acties kunnen verbinden met onze emoties en ons bewustzijn kunnen vergroten. Hiermee biedt deze benadering een uitgebalanceerde aanpak waarbij we zowel praktische actieplannen ontwikkelen als onze emotionele welzijn verzorgen. Het stelt ons in staat om onze doelen te bereiken met een stevig fundament van emotionele veerkracht. Er wordt gewerkt op alle niveaus in de ijsberg. 

Voor mij geldt dat ik dit een mooie en complete benadering vindt. Het is datgene waar ik graag mee werk. Ik ervaar als coach een grote toegevoegde waarde voor mijn cliënten als ik op dit snijvlak mag werken. Juist het praktische, na diepgaande inzichten, maakt dat cliënten de tools hebben om in beweging komen. Soms als tussenoplossing tot er ruimte is voor therapeutische behandeling, soms is alleen coaching voldoende. Natuurlijk is het altijd belangrijk om de grens met zuiver therapeutisch werk te bewaken en tijdig door te verwijzen. Deze grens zal per client verschillen en daarom is het raadzaam om hier altijd alert op te zijn en hierop te reflecteren.