• darkblurbg

5 tips om als coach met tegenslagen om te gaan

Gepubliceerd op: 13-05-2020

Als coach voel je soms zelfvertrouwen en kracht en soms weet je het even niet meer. Je weet niet hoe je je eigen bedrijf vorm moet geven en hoe je daarin keuzes kan maken. Of je vindt het lastig om nieuwe klanten te krijgen of hoe je klanten verder kan helpen. Hoe je daarmee om kan gaan is theoretisch allemaal zo makkelijk. Zeker als coach weet je vaak precies wat je hiervoor in kan zetten. Maar hoe ga je hiermee om als het jezelf betreft?

Tegenslagen

Toen ik voor mijzelf begon was ik verrast. Ik was vroeger zo onzeker en ik had nooit verwacht het lef te hebben om voor mezelf te beginnen, laat staan ook nog eens trainingen te geven. Maar toen ik met coachen en trainen in aanraking kwam voelde het niet meer als een keus. Ik voelde zo’n passie dat ik niet anders meer kon. Alles wat linkte aan coachen en trainen vond ik leuk en pakte ik aan. Maar gedurende de afgelopen jaren ontstonden er momenten waarop mijn werk even stil viel. Even geen nieuwe opdrachten, geen keuzes durven maken en dus maar alles aanpakken, geen aanmeldingen voor trainingen die ik vol passie ontwikkeld had, een klant waarvan ik twijfelde of ik die wel voldoende te bieden had en lichamelijke tegenslagen waardoor al het werk stil kwam te liggen en ik steeds weer het gevoel had opnieuw te moeten beginnen. Precies dat laatste overkomt me nu weer. Precies op het moment waarin alles super loopt en ik volop plannen heb, gooit eerst corona roet in het eten en vervolgens gaat mijn rug kapot waardoor ik moet wachten op een operatie en herstel. Wauw, wat maakt dat weer even onzeker. Alle belemmerende overtuigingen waar ik zo goed mee heb leren dealen steken weer de kop op. Maar hoort dat niet gewoon bij het proces, het proces van jezelf ontwikkelen?

5 tips

Ik zie het als een golfbeweging die zich gedurende het leven steeds herhaalt maar dan wel op een andere frequentie. Overtuigingen zoals: kan ik het wel, ben ik wel goed genoeg, had ik niet toch beter voor veiligheid kiezen zoals mijn omgeving zegt. Ondanks dat ik zie dat het proces zich steeds weer herhaald zie ik ook dat ik in de loop der jaren gegroeid ben en ik hier toch steeds iets anders mee omga. Ik heb er dus steeds iets van geleerd. Maar hoe leer je er dan van en voorkom je dat je steeds weer terugvalt in dezelfde oude patronen, valkuilen en belemmeringen?

  • Zie de feiten en omstandigheden onder ogen, ontwijk en ontken het niet. Ook je belemmerende overtuigingen zijn er niet voor niets. Het is er en mag er dus ook zijn. Neem daar de tijd voor.
  • Accepteer wat er is werk daarnaast aan mogelijkheden en oplossingen. Acceptatie en verandering kunnen prima naast elkaar bestaan. Lees hier meer over het omarmen van belemmerende overtuigingen. 
  • Durf je kwetsbaar op te stellen, juist dan ontstaat er ruimte om te leren. Je hoeft niet alles zelf te kunnen en altijd sterk te zijn.
  • Maak reminders voor jezelf die je eraan herinneren dat je nu keuzes kan maken die los staan van het verleden en onderzoek wat jouw unieke keuzes en waarden zijn. Luister daarbij naar je intuïtie en integreer die met je verstand. Durf bij jezelf te blijven
  • Vraag hulp! Juist op dat soort momenten is het waardevol om even een spiegel voor gehouden te krijgen en het gevoel te hebben het niet alleen te hoeven doen. Ook een coach kan heel goed een coach gebruiken. Af en toe is dat gewoon broodnodig.

Is het makkelijk, nee natuurlijk niet. Steeds weer opnieuw een strijd aan gaan of jezelf weer bij elkaar rapen kost energie. Maar als je dan weet dat je die energie zo besteed dat je er van groeit, is het makkelijker te accepteren en durf je te vertrouwen op jezelf en de toekomst.

En jij?

Op welk kruispunt sta jij nu en met welke uitdaging heb jij nu te dealen? En nog belangrijker durf jij hulp te vragen?