Vertrouwen in jezelf en stress


Geluk

Vertrouwen in jezelf en stress

Mensen verschillen in het vertrouwen dat ze in zichzelf hebben. En dan gaat het vooral om het vertrouwen in jezelf om problemen op te lossen. Dat heet zelfeffectiviteit. Dit bepaald voor een groot deel hoe gestrest je je voelt. Wanneer je dus veel vertrouwen hebt in jezelf, zal je stressbestendig zijn en je daardoor beter voelen.

Is het dan mogelijk om je zelfeffectiviteit te vergroten? Jazeker, dat is mogelijk. Belangrijkste voorwaarde is dat je hier echt aan wil werken en dat je er dus ook werkelijk voor open staat het vertrouwen in jezelf te vergroten. Vervolgens helpt het je om naar voorbeelden in je omgeving te kijken. Welke mensen om je heen, die je met jezelf kunt vergelijken, hebben deze eigenschap van zelfeffectiviteit . Wat kun je van ze leren. Observeer hun gedrag, houding en stel vragen aan ze die jou kunnen helpen. Dit heet “modelleren”. Het geeft je inzichten en mogelijkheden om je eigen vertrouwen te vergroten en stapjes te maken naar minder stress.

Vaak gaat het er niet eens om of je de problemen oplost maar geeft het nemen van stappen je de voldoening en het vertrouwen.

“Het is niet het resultaat wat je geluk bepaald maar de weg er naartoe.”