Studiekeuze advies


studiekeuze advies

Waarom een studiekeuze advies? 2 op de 3 HBO en WO studenten blijken een verkeerde studiekeuze te maken en 1/3 stopt zelfs binnen één jaar met de studie. Na 2 jaar is bijna de helft gestopt. Het wisselen van studie kost (onnodig) tijd, een hoop frustratie en ook veel geld. Zeker nu de studiefinanciering geen gift meer is maar een lening. Veel jongeren hebben nog geen idee van wat ze willen als ze moeten gaan kiezen.

Waarom is studiekeuze zo ingewikkeld?

BREIN ONTWIKKELING

Bepaalde gedeelten van de hersenen ontwikkelen zich nog volop tussen de 15 en 25 jaar. Hierdoor is het voor je 25e veel lastiger om de gevolgen van keuzes (op de langere termijn) te overzien. Veel jongeren zien tijd steken in goed onderzoek als onnodig. 
 

INFORMATIE VERWERKING

Het verwerken van grote hoeveelheden informatie is ook minder makkelijk onder de 25 jaar. Het is dan ook niet raar als je bij het onderzoeken van ruim 450 bachelor en 200 MBO4 studies al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

KWALITEIT INFORMATIE

Er is onvoldoende objectieve inhoudelijke informatie over studies beschikbaar. Informatie is vaak gekleurd of te algemeen om echt een goed beeld te krijgen. Maar dan moet je wel eerst weten in welke van de 450 HBO en WO of 200 MBO4 studies je je tijd wilt steken. Open dagen of proef studeren kosten veel tijd.

Het puberbrein is niet geschikt voor het nemen van zulke grote beslissingen, ook al vinden ze zelf van wel. Jongeren hebben dus hulp nodig.

Studiekeuze advies

Bij een studiekeuze advies richt ik me op scholieren die hulp nodig hebben bij het maken van hun studiekeuze en studenten die hulp nodig hebben bij het opnieuw kiezen van een opleiding omdat zij eerder gestopt zijn met een studie, maar ook op volwassenen die alsnog een carrière switch willen maken met bijbehorende opleiding. Een studiekeuze advies is meer dan alleen maar het maken van een test. Ik bied hulp bij het maken van een studiekeuze voor mbo, hbo en wo opleidingen. In het studiekeuzetraject ga je aan de slag om te ontdekken wie jij bent, waar jouw drijfveren en interesses liggen en welke mogelijkheden er voor jou zijn. In het traject heb je persoonlijke gesprekken en tussendoor ga je aan de slag met concrete opdrachten. Tijdens het traject maak ik gebruik van een studiekeuze test. Aan het einde van het studiekeuzetraject heb je een overwogen keuze gemaakt voor de studie die écht bij jou past!

Studiekeuze test

Om je te helpen de juiste keuze te maken heeft talentfocus 2 unieke testen ontwikkeld. Samen noemen we ze de Studiekeuzetest. De uitkomsten geven antwoord op de vraag ‘Welke studie past bij mij?’. De test bestaat uit de volgende 2 onderdelen:

PERSOONLIJKHEIDSTEST

Om te weten wat bij iemand past moeten eerst de sterke en zwakke punten benoemd worden. Van de sterke punten moet je het hebben in de toekomst.​Via de gevalideerde persoonlijkheidstest krijg je hier op professioneel niveau inzicht in. Klik HIER voor een voorbeeld rapportage.

STUDIE INTERESSE TEST

Het tweede belangrijke inzicht is welke studies iemand inhoudelijk leuk vindt. Studenten vallen namelijk vooral af vanwege de inhoud van een studie. ​De Studie Interesse test voor MBO-HBO-WO leidt langs de inhoud van de verschillende studie en welke studies het best aansluiten op de interesses. Klik HIER voor een voorbeeld rapportage.

Gratis studie oriëntatietest: Wil je een idee van wat een studietest voor jou in kan houden? Klik dan hier voor een gratis test om je te oriënteren op welke studie sectoren je aantrekkelijk vindt. (Geschikt voor leerlingen van HAVO-4 en VWO-5)

Mogelijkheden voor jou

Wil je weten wat een studiekeuze advies voor jou in kan houden? Neem dan vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden of kijk hier voor de tarieven.