Acceptatie is de sleutel


acceptatie is de sleutel


Acceptatie is een woord dat weerstand oproept bij veel mensen. Tegelijkertijd kunnen we ernaar verlangen: het accepteren van iets dat niet te veranderen is. Of het accepteren van jezelf, van hoe je bent of van iets dat gebeurd is. Want we weten wel dat acceptatie ons ook iets kan brengen: rust en weer verder kunnen. 

Iedereen zal in zijn leven wel eens strijd meemaken. Strijd omdat we iets anders willen dan hoe het nu is. Zo’n strijd kan heftig zijn en oneindig lijken. Ik ben van nature gedreven. En die drive om verder te gaan heeft me veel gebracht, maar me ook veel energie gekost. De grootste stappen heb ik pas kunnen maken toen onbewust het proces van acceptatie kwam. En nee, dit kon ik niet afdwingen, dit overkwam mij.

Binnen de coaching en de trainingen die ik geef, neem ik acceptatie van wat er nu is vaak mee. Wees je bewust van wat er nu is. Accepteer dat het nu zo is. Het is kennelijk nodig geweest en het heeft je ook veel gebracht. Werk van daaruit in kleine stapjes naar wat er naast dat wat er nu is ook mag zijn. Zorg dat het er naast elkaar mag zijn. Daarna zal er ruimte ontstaan voor loslaten. Dan gaat het vanzelf.

En nee, dit is niet altijd een makkelijk proces. Het kan soms helpen dit proces samen te onderzoeken.

Het psychologie magazijn beschrijft 7 stappen naar acceptatie. Klik hier voor het artikel.