Streng voor jezelf?


Ach, wat stom van mezelf

Zie je nou wel, ik zei toch dat het me niet zou lukken

Ik kan echt niksZelfcompassie

Maak jij dit soort opmerkingen ook wel eens naar jezelf?

Vaak overrule je jezelf doordat je jezelf naar beneden haalt en je jezelf op je kop geeft en dan vooral als het even niet lukt. Zelfkritiek. Wat levert het je op? Je gaat je er echt niet beter door voelen. Sterker nog, het stimuleert moedeloosheid en depressie wat er vervolgens vaak weer voor zorgt dat je slechter presteert. Eigenlijk houd je je gevoel van falen dus zelf in stand. Wat kun je dan beter doen?

Zelfcompassie

Compassie voor jezelf is niet echt anders dan compassie voor anderen. Denk er eens aan hoe je je voelt als je compassie met iemand hebt. Eerst is het zo dat je merkt dat iemand op een of andere manier lijdt. Ten tweede betekent compassie dat je zelf geraakt wordt door het leed van iemand anders; je hart reageert op de ander zijn pijn. Als dat gebeurt voel je de behoefte om de ander op een of andere manier te helpen of te steunen. Compassie betekent ook dat je begrip en vriendelijkheid biedt aan anderen als ze fouten maken of tegenslag ondervinden, in plaats van hen te veroordelen. Tot slot, als je compassie voor iemand voelt (in plaats van medelijden) betekent dit ook het besef dat lijden, falen en onvolmaaktheid een onderdeel is van de menselijke ervaring die we allen kennen. Je beseft dat het jou ook kan overkomen.

Zelfcompassie betekent dat je op precies dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, als je faalt, of als iets je niet bevalt aan jezelf. In plaats van je leed te negeren, zeg je tegen jezelf: “Dit is iets waar ik het moeilijk mee heb. Hoe kan ik op dit moeilijke moment het beste mezelf troosten en voor mezelf zorgen?” In plaats van meedogenloos te oordelen en jezelf te kritiseren voor allerlei tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken. Wie heeft er ooit gezegd dat je perfect moet zijn? Je kunt natuurlijk wel proberen te veranderen zodat je gelukkiger en gezonder wordt, maar dat doe je omdat je om jezelf geeft; niet omdat je jezelf waardeloos en onacceptabel vindt.

Hoe meer je je hart openstelt in plaats van er tegen te vechten, des te meer zul je in staat zijn compassie te voelen voor jezelf, en voor al je medemensen.

Hieronder een filmpje met een kleine oefening om meer compassie voor jezelf te hebben.

Succes!