Gevolgen van een nare jeugd soms jaren later pas zichtbaar


Gevolgen nare jeugd stress

Stress in de kindertijd

Eigenlijk wisten we al wel dat stress in de kindertijd effect heeft op je verdere leven. Maar wat nu ook aangetoond is, is dat stress en emotionele verwaarlozing in de jeugd ervoor kan zorgen dat je minder open staat voor positieve ervaringen in je verdere leven.

Amerikaanse onderzoekers hebben jongeren onder de hersenscan gelegd. Daaruit bleek dat bij jongeren die emotioneel tekort zijn gekomen het hersengebied dat positieve ervaringen verwerkt en positieve emoties opwekt minder reageerde op mooie ervaringen dan bij andere jongeren. Ook 2 jaar later was dit zelfde effect nog steeds zichtbaar. Daarbij werden toen ook meer depressieve klachten gesignaleerd bij deze jongeren.

De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat stress in de vroege jeugd op latere leeftijd kan leiden tot een verminderd vermogen om plezier te ervaren. Dus ook al lijkt het aanvankelijk goed te gaan met een jongere, jaren later kunnen er toch problemen optreden zoals bijvoorbeeld depressie en stemmingswisselingen. Best lastig voor de persoon zelf en zijn omgeving omdat de emotie op dat moment niet te plaatsen is.

Belemmeren de depressieve gedachtes? Coaching kan je helpen emoties en gevoelens te herkaderen waardoor je weer grip krijgt op het nu. Anders dan bij sommige vormen van  therapie gaat het er bij coaching om dat het verleden er mag zijn en dat je daarnaast tools hebt om het leven nu aangenamer te kunnen leven zonder het verleden te moeten of hoeven herbeleven.

Wil je weten wat coaching voor jou en je ervaringen kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.